Antakya Sanat Müzesi (Antioch Museum of Art) hem yerelde hem de dünya çapında farklı şehirlerde ve farklı müzelerde sergilenen Antakya Mozaik Koleksiyonu’nu neredeyse eksiksiz bir şekilde kapsayan bir web sitesi. Bu projede her bir kazıdan gün yüzüne çıkmış mozaikler tasnif edildi, mozaiklere dair tüm bilgiler araştırıldı, derlendi.
Çocukluğundan bugüne Antakya’nın ve Antakya’daki eşsiz arkeolojik mirasın değerini bilen, adanmış bir Antakyalı olarak tasarladığım bu projenin amacı, Hatay’ın gençleri ve gelecek nesilleri için bir ilham kaynağı olması. Tarihlerinin bir parçasıyla bağlarını yeniden kurmalarına yardımcı olmayı ve harap olmuş ama hâlâ güzel olan antik kentlerine tutunmalarını teşvik etmeyi hayal ediyorum.
Projenin bir diğer hedefi de, yurtdışında sergilenen Antakya mozaik panellerinin replikalarını üreten, aynı zamanda mozaik sevdalılarını bilgilendiren ve eğiten bir Mozaik Stüdyosu kurmak. Şu ana dek 22 mozaik panelin replikaları tamamlandı, iki yıl içinde, memleketimiz Antakya’da eksiksiz bir şekilde Antakya Mozaik Koleksiyonu’na sahip olmayı hedefliyoruz.
Bu proje, depremde hayatını kaybeden en yakın dostumuz, kardeşimiz Kemal Tolu’ya ve tüm Antakyalılara adanmıştır. Tüm kayıplarımız nurlar içinde yatsın.
Yüzyıllardır medeniyetlerin kesişme noktası olan Antakya (Antioch), Doğu Akdeniz’de sürekli yerleşim gören birkaç şehirden biri. Tarihi boyunca Antakya, farklı inançların ve kültürlerin bir araya geldiği bir bölge oldu. Günümüze kadar devam eden bu kültürel karışım, Antakyalıların yaşamına tüm boyutlarıyla yansıdı. Günlük aktivitelerde, alışverişte, kahve kültüründe, gastronomide ve Antakya’nın dünyaca ünlü Mozaik Koleksiyonu’nda, somut ve somut olmayan özgün ve ortak bir mirasın etkilerini görmek mümkün.
Kuruluşundan bu yana depremler ve yangınlar nedeniyle birçok kez yıkılan Antakya, Türkiye tarihinin en büyük doğal afeti olarak gösterilen 2023 depremi ile yine büyük bir yıkıma uğradı. MS 115 ve MS 526 yıllarındaki Antakya depremleri, sırasıyla dünyanın en fazla ölüme neden olan 3. ve 4. depremleri oldu. Şubat 2023’teki son deprem ise yalnızca Antakya’da en az 30.000 kişinin ölümüne ve binlerce insanın evsiz kalmasına neden oldu. Zarar gören yerleri onarmak ve şehri yeniden inşa etmek onlarca yıl değilse bile, uzun yıllar alacak. Konut alanlarındaki ve iş yerlerinin bulunduğu bölgelerdeki ciddi hasar nedeniyle, depremden kurtulanların bazıları şehri geçici olarak terk etmek ve bir gün evlerine dönme umuduyla yeni bir hayata başlamak için başka bir yere taşınmak zorunda kaldılar, şehirden ayrılmayanlar ise hâlâ korkunç koşullarda yaşıyorlar.
Depremlerin olumsuz sonuçlarına rağmen, biz Antakyalılar (Antiochenes) şehrimizden asla vazgeçmedik. Tüm zorluklara rağmen, her seferinde aynı yerde Antakya’yı yeniden inşa ettik. Antakyalıların bu azmi ve şehirlerine sahip çıkışı akademisyenler arasında hararetli bir tartışma konusu oldu ve bu azmin kaynağı hâlâ bir merak unsuru… Bir Antakyalı olarak benim görüşüme göre, cevap kuruluşundan bu yana nesilden nesile miras olarak aktarılan güç ve bilgide yatıyor. Antakya’nın zengin tarihi, Antakyalıların dayanıklılığının bir hatırlatıcısıdır. Bu nedenle şehir, kültürel mirasına ve geçmiş ihtişamına yaraşır bir şekilde inşa edilecektir.
Antakya Mozaik Koleksiyonu ise antik Antakya’nın gündelik yaşamı ve mimarisini hatırlatan en önemli simgelerinden biri. Antakya mozaik panelleri, yüzyıllar önce kamu yapıları ve özel binaların zeminini süslemek için kullanıldı. Mozaikler ayrıca mitolojik hikayelerin sahnelerini, çeşitli tarihi olayları ve dönemleri, dinî törenleri tasvir ediyor.
Antakya’daki Hatay Arkeoloji Müzesi (eski adıyla Antakya Arkeoloji Müzesi), 1932’den bugüne kadar gün yüzüne çıkarılan mozaik panellerden oluşan Antakya Mozaik Koleksiyonu’nun yarısından fazlasını barındırıyor. Mozaiklerin geri kalanı dünya çapında yaklaşık 40 müzede sergileniyor. Hatay Arkeoloji Müzesi yıkıcı depremden bu yana ziyaretçilere kapalı. Ne yazık ki, birçok mozaik panel ve heykel de depremde hasar gördü. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünyaca ünlü mozaiklerin koruma ve restorasyon çalışmalarını yürütme sözü verdi. Müzenin kapanması, Antakya sakinlerini ve sanatseverleri şehri temsil eden mozaiklerden ne yazık ki mahrum bıraktı. Müzenin önümüzdeki 3-4 yıl boyunca kapılarını açması beklenmiyor.
Antakya Sanat Müzesi (Antioch Museum of Art) hem yerelde hem de dünya çapında sergilenen Antakya Mozaikleri koleksiyonunu neredeyse eksiksiz bir şekilde kapsayan bir web sitesi. Adanmış bir Antakyalı olarak tasarladığım bu projenin amacı, Hatay’ın gençleri ve gelecek nesilleri için bir ilham kaynağı olması, tarihlerinin bir parçasıyla bağlarını yeniden kurmalarına yardımcı olmak ve harap olmuş ama hâlâ güzel olan antik kentlerine tutunmalarını teşvik etmek.
Bu projenin gerçekleşebilmesi için Princeton Üniversitesi Sanat ve Arkeoloji Bölümü’nün Antakya Keşif Arşivleri, bu projenin geliştirilmesi için yol haritasını sağladı. Böyle bir arşiv olmadan, Antakya Mozaik Koleksiyonu’nu ev ev ve kazı kazı derlemek mümkün olmazdı.
Lütfen her evi ziyaret edin ve oda oda dolaşın.
Teşekkür:
Bu projenin birçok dünyaca ünlü kurum ve kişinin desteği olmadan eksik kalacağını söylemeliyim. Bu bağlamda, tüm katkıda bulunanlara minnettarım. Antakya Keşif Arşivleri’ni oluşturup kamuya açık hale getirdikleri için Princeton Üniversitesi Sanat ve Arkeoloji Bölümü’ne derin şükranlarımı sunarım. Ayrıca, Paris Musée du Louvre, Worcester Sanat Müzesi, Baltimore Sanat Müzesi ve Dumbarton Oaks Müzesi dahil olmak üzere tüm kurumlara Antakya Mozaiklerini çevrimiçi olarak sergiledikleri için özel teşekkürlerimi sunarım.
Özel teşekkürlerim:
- Mozaik panellerin replikalarını üretmedeki olağanüstü çabaları için Haas Mozaik Stüdyosu
- Antakya Tyche’si de dahil olmak üzere güzel heykelleri için Sayın Ahmet Bostancı
- Antakya’ya sürekli desteği ve web sitesine bir makaleyle katkısı için Dr. Andrea De Giorgi
- Antakya Arkeoloji Müzesi’nde (Hatay) sergilenen Antakya mozaikleri fotoğraf arşivini paylaştığı için Sayın Dick Osseman
- House of the Drinking Contest’in 3D videosunu paylaştığı için Sayın Ethan Gruber
- Logo için bana ilham veren ve Müze hakkında bana tavsiyelerde bulunan Sayın Kenan Yurttagül
- Web sitesini oluşturmadaki büyük çabaları için Sayın Gürhan Çetik
Envisioned and created by Iskender Azaroglu, a devoted Antiochene, the website of Antakya Sanat Müzesi (Antioch Museum of Art) encompasses a nearly complete collection of Antioch Mosaics exhibited locally and across the world. This project will be an inspiration to young people and future generations of Hatay, helping them to re-establish ties with part of their history and encourage them to hold onto their ruined but still beautiful ancient city.
This project is dedicated to our dearest friend, and brother, Kemal Tolu and all Antakyalılar (Antiochenes) who lost their lives in the earthquake. May all souls rest in peace.
The crossroads of civilizations for centuries, Antakya (Antioch) is one of the few cities in the eastern Mediterranean that has been continuously inhabited. Throughout its history, Antioch has become a melting pot of different faiths and cultures. This cultural blend continues to this day, creating a distinctive and common heritage both tangible and intangible reflected in daily activities, bazaar shopping, coffee culture and gastronomy as well as its world-renowned Mosaic Collection.
Antakya suffered massive destruction from 2023 earthquake that has been dubbed the worst natural disaster in modern Turkish history. Since its foundation, Antakya has lain in ruins many times in the wake of earthquakes and fires. Antakya earthquakes of 115 A.D and 526 A.D., for instance, wrought havoc to an extraordinary extent. The recent earthquake of February 6, 2023, killed at least 30,000 people in Antakya alone, and left thousands homeless. It will take many years, if not decades, to restore damaged sites and rebuild the city. Due to severe damage in the residential and business districts, some survivors had to abandon the city temporarily and relocate elsewhere to begin a new life only in the hope of returning home one day, while the survivors who have not left are still living in dire conditions.
Despite the adverse consequences of the earthquakes, we, Antakyalılar (Antiochenes) have never given up on rebuilding our city. That is the reason why, against all odds, we have been relentlessly returning and re-building Antakya each time on the same site, a pattern that has been a heated topic of debate, and one that has yet to be answered among scholars. In my opinion, the answer lies in the strength and knowledge inherited from generation to generation since its foundation. Antioch’s rich history is a reminder of the resilience of the Antiochenes. The city will therefore be restored by re-connecting to its cultural heritage and past glory.
The Antioch Mosaic Collection is still the best reminder of the daily life and architecture of ancient Antioch. Antioch mosaic panels used to decorate the floor of public and private buildings. The mosaics also depict scenes of mythological stories, various historical incidents and episodes, as well as religious ceremonies.
The Hatay Archaeology Museum (formerly known as Antakya Archaeology Museum) in Antakya houses more than half of the Antioch Mosaic Collection consisting of mosaic panels excavated from 1932 to date. The rest of the mosaics are exhibited at around 40 museums across the world. The Hatay Archaeology Museum has been closed to visitors since the devastating earthquake. Unfortunately, many mosaic panels and sculptures were damaged by the seismic waves, as well. The Ministry of Culture and Tourism of Türkiye promised to carry out conservation and restoration work of the world-renowned mosaics. Unfortunately, the closure of the museum deprived the residents and art lovers of the mosaics that represent the city. The museum is not expected to open its doors for the next 3-4 years.
Envisioned and created by Iskender Azaroglu, a true, devoted Antiochene, the website of Antakya Sanat Müzesi (Antioch Museum of Art) encompasses a nearly complete collection of Antioch Mosaics exhibited locally and across the world. This project will be an inspiration to young people and future generations of Hatay, helping them to re-establish ties with part of their history and encourage them to hold onto their ruined but still beautiful ancient city.
Antioch Expedition Archives by Princeton University, Department of Art and Archaeology has provided the roadmap to developing this project. Without such an archive, it would not have been possible to compile the Antioch Mosaic Collection, house by house and excavation by excavation.
Please visit each house and wander around room by roomAcknowledgement: I must say that that this project would have been incomplete without the support of many world-renowned institutions, and individuals. In this regard, I am grateful to all contributors.
I would like to express my profound gratitude to Princeton University, Department of Art and Archaeology for creating Antioch Expedition Archives and making them public. I would also like to express my special thanks to all institutions, including Paris Musée du Louvre, Worcester Art Museum, Baltimore Museum of Art and Dumbarton Oaks Museum for exhibiting their Antioch Mosaics online.
My special thanks to:
- Haas Mosaic Studio for their extraordinary effort in producing replicas of mosaic panels
- Ahmet Bostanci for his beautiful sculptures including the Tyche of Antioch
- Andrea De Giorgi for his continuous support to Antakya and his contribution to the website with an essay
- Dick Osseman for sharing his photo archive of Antioch Mosaics exhibited mainly at Antakya Archaeology Museum (Hatay)
- Ethan Gruber for sharing his 3D video of House of the Drinking Contest
- Kenan Yurttagül for inspiring me for the logo and advising me about the Museum
- Gürhan Çelik for his huge efforts in building the website